Merry Xmas met nasi!
Door: Jolien en Mark
Blijf op de hoogte en volg Mark en Jolien
25 December 2015 | Maleisië, Miri
Anderhalf jaar na cuba mogen we dan weer, in de winter richting de zon heerlijk! Dinsdagavond vlogen we vanuit Amsterdam via Kuala Lumpur naar Miri op Borneo. Vlucht ging helemaal goed en we kwamen de volgende avond aan bij het hotel. Het Parkcity Everly hotel hadden we uitgekozen voor het mooie zwembad en dit zag er dan ook veelbelovend uit. Het was al donker dus geen idee hoe de omgeving eruit zag. Na op een terras een heerlijke nasi kampung te hebben gegeten zijn we snel ons bed in gedoken na de lange reis.
Woensdag ochtend wakker geworden en de gordijnen open gedaan en een heerlijke zon die je verblind: dat is nog eens wat anders. Na een ontbijtje richting het centrum van Miri gegaan om te kijken hoe we grotten van Niah het beste konden bezoeken en wat sightseeing te doen. De taxi chauffeur bood aan ons de volgende dag naar de Niah caves te brengen dus dat was snel geregeld. Aangezien het 24 dec was en hier de nationale feestdagen op 24 en 25 dec vallen was er veel dicht in het centrum. Na een rondje langs de tempel, door het park en de botanische tuinen zijn we dan ook maar terug gelopen naar hotel en hier lekker het zwembad ingedoken. ' s Avonds zijn we stukje gelopen om bij een food bazaar sateetjes te eten, al duurde de bediening erg lang was het eten wel lekker.
Vanmorgen om 8u stonden we paraat om het hoogtepunt in de buurt van Miri te bezoeken: de Niah caves. Met de taxi zo'n 5 kwartier rijden en bij de uitgestorven receptie 2 tickets gekocht. Na beetje rondgedwaald te hebben toch maar even gevraagd waar de trail begon en toen vonden we het bootje dat ons naar de trail bracht. Rivier overgestoken voor 1 ringit en dan begint het pad door de jungle. Een enorme spin zei ons gedag bij de ingang, die we gelukkig daarna niet meer hebben gezien. Het is een toch van ongeveer 4,2 km naar de paintings cave en ervoor ligt de great cave. Dit betekent eerst ongeveer 3 km door de jungle over houten vlonders en toen kwamen we bij een eerste grot waar we niet wisten hoe we verder moesten lopen. Dit was de markthal van vroeger en als je naar achteren doorliep had je hier weer een trap. Met de trap kwam je via een paadje bij de great cave: een enorme grot met achterin weer een houten trap de grot in. Wij met onze zaklamp naar de trap en de klim door de grot begonnen. Gladde houten paadjes, veel trappen in het pikkedonker en dan je omdraaien en enorme zwarte krekel/kever zien. Dit allemaal onder het genot van enorm veel vleermuizen om je heen en veel poep op de grond die alles glipperig maken. Zo ging de tocht voort door de grot en het zweet gutste van ons af. Stiekem best spannend maar wat een enorm gave en grote grot. Het pad ging maar door en door tot je weer in de jungle uitkomt en dan nog de laatste kilometer over houten vlonders loopt naar de painting cave. Hierop zijn schilderingen vanuit de oudheid te vinden die naar onze mening behoorlijk vervaagd waren en niet enorm bijzonder. Het vervelende is dat er maar 1 route is dus we konden het hele stuk weer terug beklimmen. Alle trappen voelden we wel aan onze kuiten. Na zo'n 3,5 uur waren we weer terug bij de taxi die ons terugbracht naar ons hotel. Na een snelle noodlesoup (zonder vis graag, dus je krijgt dan met alleen maar vis) een welverdiende duik in het zwembad gemaakt. Net hebben we lekker sushi gegeten en zijn we nu onze tas alweer aan het inpakken. Morgenochtend vliegen we naar Mulu national park waar we zeker de grotten en de canopy gaan verkennen. Bijzondere kerst zo met nasi, noodles, sushi en jungle, wij genieten.
Tot snel,
Xx
Mark en Jolien
25 December 2015 - 16:04
Adrie:
Het lijkt mij best spannend hoor ..... grot, spin, vleermuizen. En kerst in de jungle, heel bijzonder!!!
Liefs van ons. -
25 December 2015 - 17:55
Corry Van Putten:
Hoi lieverds, wat moet jij gegild hebben toen je die spin zag, tenminste Jolien, je was altijd al bang voor het kleinste spinnetje. Ik denk dat jullie mooie grotten gezien hebben. Op naar de volgende plek en verder genieten. liefs van ons, Martin en Corry